Innovatiivinen osoitejärjestelmä voi muuttaa tavan, jolla kerromme sijaintimme.
Luonnossa sijaitsevan kohteen sijainnin kertominen on aina ollut haastavaa. Kartta ja GPS-koordinaatit kertovat kyllä tarkasti sijainnin, mutta niiden kertominen toiselle henkilölle on hankalaa. Pienen numerovirheen huomaaminen koordinaattitiedoissa voi olla vaikeaa, mutta virheellä voi olla isokin vaikutus suunnistamisen kannalta.
What3words on uusi innovatiivinen palvelu, jonka avulla on entistä helpompaa kertoa minkä tahansa paikan tarkka osoite. Koko maapallo on jaettu 3x3 metrin kokoisiin ruutuihin ja jokaiselle ruudulle on annettu kolmen sanan yhdistelmästä koostuva osoitetieto. What3words muotoinen osoite on helppo tunnistaa, sillä osoitteen sanat on yhdistetty toisiinsa pisteillä. Samalla paikalla voi olla nimi monella eri kielellä.
Osoitejärjestelmän nerokkuus piilee sen tarkkuudessa ja yksinkertaisuudesta. Kolmesta sanasta koostuva osoite on helppo lähettää tekstiviestinä tai kertoa puhelimessa. Kirjoitusvirhe osoitteessa johtaa virheellisen paikkaan myös what3words osoitteistossa, mutta virhe on helpompi huomata, koska virheellinen osoite johtaa aivan toiselle paikalle. Esimerkiksi, melontaretken kohteena voisi olla Puulaveden Laajalahti osoitteessa selventää.kannatan.mäkihyppääjä (kokeile netissä osoitetta https://map.what3words.com/selventää.kannatan.mäkihyppääjä), jonne lähdemme Mainiemen osoitteessa virkamerkki.kerta.eväät. Jos osoitteen sanoissa olisi kirjoitusvirhe, esimerkiksi mäkihypääjä, niin oikea sana voi olla helppokin arvata. Samalla paikalla on käytännössä kymmeniä eri osoitteita, koska osoitejako on niin tarkka.
What3words osoitejärjestelmää on ensimmäisenä käytetty maissa ja paikoissa, joissa ei ole ollut kehittynyt osoitejärjestelmää. Esimerkiksi Brasiliassa Rio de Janeiron slummien taloille ei ole ollut osoitetta, mutta pakettilähetyksiä tekevä kuriiriyritys käyttää what3words osoitteistoa talojen osoitetietoina. Suomessa Maanmittaushallituksen Karttaikkuna-palvelun hakutoiminnossa voi käyttää myös what3words-osoitteita. Vaikka osoitetietojärjestelmä olisikin kunnossa, what3words palvelua voidaan käyttää katuosoitetta tarkentavana tietona. Kaikki löytävät osoitetietojen perusteella helposti esimerkiksi Helsingin olympiastadionin, mutta what3words osoitteella voidaan kertoa tarkasti vaikkapa myös sisäänkäynnin sijainti.
GPS koordinaatit ovat tarkkoja, mutta hankala käyttää. Perinteiset osoitetiedot yltävät rakennetuille paikoille mutta retkeilijöille ja vesillä liikkujille ei ole ollut helppoa ja tarkkaa tapaa kertoa esimerkiksi jonkin luontokohteen, leiripaikan tai laiturin sijaintia. Hätätilanteessa kolmen sanan kertominen puhelimessa voi olla huomattavasti helpompaa kuin yrittää kertoa osoitetietoja. What3words toimii mobiililaitteilla ja se ei korvaa vanhoja osoite- ja karttajärjestelmiä ainakaan lähitulevaisuudessa, mutta se voi yllättäen levitä nopeasti eri karttapalveluihin ja käyttökohteisiin, joissa sen hyödyt ovat ilmeiset.
What3words (www.what3words.com tai lyhyesti w3w.co) on paikkatietojärjestelmä, jossa maapallo on jaettu 57 triljoonaan 3x3 metrin kokoiseen ruutuun. Jokaiselle ruudulle on annettu kolmen sanan yhdistelmästä koostuva paikan osoite.
Tämä kirjoittamani artikkeli on aiemmin julkaistu Melonta- ja Soutu-lehdessä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti