15.11.2015

Aika hyvä otsalampuksi - Luminite Compass 1000

Syksy on taas pitkällä ja otsalampulle on jatkuvasti käyttöä. Minä olen toivonut löytäväni kohtuuhintaisen lampun, joka sopisi pyräilyyn ja melontaretkille. Pyöräilyssä jatkuva valotehon tarve on suuri, kun taas retkillä riittäisi hetkellinen suurteho ja pitkäkestoinen alhaisempi teho. Tarkoitukseen sopivia lamppuja näyttäisi olevan tarjolla reilustikin - mutta ei kohtuuhintaan. Tuntuu että kaikki hyvät lamput alkavat olla reilusti 100 euron!

Kuva: www.valostore.fi


Päivänä eräänä törmäsin Luminite Compass 100 otsalamppuun, joka näytti sopivan käyttötarpeesen ja hinta harkitsemisen arvoinen. Vaikka hinta oli kipukynnyksellä niin päätin uhrata rahani siihen. Luottamusta lampun laatuun toi muutama nettikirjoitus sekä ruotslaisten tekemä testi, jossa Compass selviytyi voittajana (www.testfakta.se .. testi ja  www.testfakta.se .. pdf).

Compassin maksimi huipputehoksi ilmoitetaan 1000 lumenia, joka on tarkoitettu vain hetkelliseen käyttöön. Perusteholla 230 lm lampun käyttöaika on yli 7 tuntia.

Fillarikäyttöä ajatelln minua kiinnosti mahdollisuus irrottaa lamppu otsapannasta ja kiinnittää sen ohjaustankoon erillisellä kiinnikkeellä. Vaikka lamppu on vain työnnetty sisään itsapannan kiinnikkeeseen, jatkuva irottelu näyttää työläältä. Sen verran tiukalta kiinnitys vaikuttaa. Ohjaustangon lampun tuki on vasta matkalla kiinasta joten sitä ei ole vielä tullut kokeiltua.

Minulla on ollut aiemmin ja edelleenkin käytössä Pezlin ja Led Lenserin noin viidenkympin otsalamppuja. Pezl on ollut hyvä yleislamppu ja sellaisen noin 70 lm valoteho riittää lähihommiin. Led Lenserissä on ollut kontaktihäiriö joka ilmenee ajoittain. Lamppua käännettäessä niskan takana olevaan pariskoteleen menevä johto taipuu ja liikkuessaan se johtaa huonoon kontaktiin. Led Lenserin valoteho on hyvä mutta valokeila liian kapea. 

Compass yllätti ja peittosi vanhat lamppuni ensinäkemältä. Valokeila on riittävän leveä, se jakautuu tasaisesti ja valotehoa löytyy tarpeeksi.

Melontakäyttöön lampusta tekee erityisen sopivaksi sen vesitiiviys. Mukana tulee varaosina myös kaksi O-rengasta, jolla varmistetaan paristokotelon tiiviys. Muita irtoavia osia ei ole. Keltainen valokytkin on lampun sivussa. Eri tehot saa käyttöön painamalla kytkintö useita keroja peräkkäin, samalla tavalla kuin monessa muussakin lamppumallissa.

Ostin lampun pakettina www.valostore.fi verkkokaupasta. Paketissa tuli lampun lisäksi Olightin lithium-ion akku (3.6V, 3400 mAh) ja Pure Powerin pienikokoinen U1 USB laturi. Paketti tuli mukavasti jo tilausta seuraavana päivänä. Lithium-ion akkujen pitäisi sopia hyvin myös satunnaiseen käyttöön, koska akkujen varaus ei laske säilytyksen aikana.

Pure Power U1 laturi ei ole kovin hääppöisen oloinen mutta ajaa tehtävänsä. Se on pienikokoinen, sitä voi käyttää myös autossa sek se se soveltuu mitoiltaan erikokoisten 3.6/3.7V akkujen lataamiseen. Latausvirta on max 500mA.

Reilun  kuukauden käytön jälkeen kokemukset ovat tosi hyvät. Ainoa käyttöä rajoittava ominaisuus on on otsapanta, johon kuuluu pään yli menevä hihna. Hihna rajoittaa hiukan hattujen ja kypärän käyttöä mutta sen saa tarvittaessa myös pois. Kaikin puolin, hemmetin hyvä lamppu. 

Päivitys 1.8.2022: lamppu edelleen käytössä ja toimii hyvin. Uudemmissa malleissa on usb-latausliitin suoraan lamppuun, joka parantaa käytettävyyttä todella paljon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti