24.4.2017

Palm Stikine kuivapuku ja sen hankinta Wetsuitoutletistä

Kirjoittelin tämän tekstin jo aikoja sitten, joten Stiken kuivapukua on jo kadonnut Palmin valikoimasta. Julkaisin kuitenkin nyt, josko kokemuksista olisi jotain hyötyä, jos olet kuivapukua hankkimassa. 

Etsin kesällä 2015 itselleni kuivapukua melontaan. Kävin läpi kotimaan kaupat ja katselin ulkomaisia verrokkeja. Kuivapukujen hinnat ovat korkeita, joten satasenkin säästö tuntuisi hyvältä lompakossa. Bear & Waterin kautta saatavat Palmin kuivapuvut vaikuttivat hyviltä ja olin päätymässä Palmin Torrent malliin. Sitä ei kuitenkaan ollut saatavilla ja malliston seuraava vaihtoehto - edellisvuoden (2014) mallia oleva Stikine - oli sillä hetkellä mielestäni liian kallis.

Googlettamisen jälkeen löysin Wetsuitoutletistä (www.wetsuitoutlet.com) Torrentin. Jostain netin arvioissa oli että puku on vyötäröltä kapea, ja samaa tuki myös valmistan mittataulukko. Torrentistä löytyi myös leveämpi malli, jonka sitten tilasin. Toimitus kesti noin viikon. Wetsuitoutletin toimituksissa alkumatka kulkee DHL:n kyydissäm, joten kotiin toimituksesta huolehti Posti.

Leveämpi malli osoittautui sitten todella tilavaksi -  eli aivan liian isoksi minulla. Wetsuitoutletissä on vaihto-oikeus, mutta palautuksen jouduin tekemään omalla kustannuksella. Laitoin puvun alkuperäisessä pussissa Priority pakettina, olisikohan hintaa ollut noin 28 euroa. Sitten kävikin niin, että Torrentin mallista normaalilevyinen koko oli loppunut . Ehdotin sähköpostilla, että ottaisin korvaavana Palmin Stikine mallin, jos saisin sen kohtuullisempaan hintaan. Ehdotukseni meni läpi ja kun olin pienen välirahan maksanut, niin taas oli uusi puku kotona.

Palm Stikine on jämäkästä kankaasta tehty yksiosainen kuivapuku. Stikine on koskimelontaan suunniteltu, joten kulutukselle altiissa paikoissa on kulutusta kestävät vahvikkeet. Puku on enempi äijäkäyttöön tarkoitettu, sillä etupuolella on poikittain laitettu sepalus. Sepalas on suojaläpän alla, jonka vuoksi se saattaa helposti unohtua auki. Säilytystä vartan laitan vetoketjun vetimeen aina Varustelekasta ostamani "Remove before flight" avaimenperän karabiinillä kinni. 

Puku puetaan selän kautta, jossa on leveä koko hartilinjan yli kulkeva vedenpitävä vetoketju. Vetoketju on niin pitkä että se tulee käytännössä molempien olkapäiden tasolla. Vetoketjussa on vetolenkki, jonka avulla avaaminen ja sulkeminen on helpompaa. Vetoketjuun kannattaa laittaa heti voiteluainetta, jotta uutuuden jäykkä vetoketju aukeaa helpommin. Se myös varmasti säästää vetoketjua ja pukua, sillä voitelematon vetoketjun on todella tiukka.

Selän vetoketjun suojana on kangasläppä, joka pysyy vetoketjun suojana velcron avulla. Vetoketjun avaaminen ja sulkeminen vaatii jonkin verran agrobatiaa. Oma lukunsa on suojaläpän paikalleen laittaminen, koska velcroon ei oikeasti kädet yllä selän keskosan kohdalla.
Selässä olevan vetoketjun vuoksi edestä vetoketjulla avattava keluntaliivi on helpompi pukea päälle. Vetoketjuttoman liivin remmit on avattava kokonaan, jotta puvun vetoketju ei vastusta pukemista niin paljon.

Kaulassa on lateksimansetti velcrolla suljettavan kangaskauluksen alla. Kangaskauluksella on reiät jotta lateksin ja kankaan väliin päässyt vesi pääsee pois.

Nilkoissa on integroidut sukat ja puolikorkean neopreeni tossun varren saa lahkeen alle velcrolla suojan.

Housujen vyötäröllä on sisäpuolella leveä ja varsin tiukka vyötärönauha, jonka ansiosta housut pysyvät hyvin ylhäällä, vaikka yläosaa ei olisikaan vielä laittanut päälle. Ominaisuus on hyvä, koska rannalla voi otta yläosan pois ja silti puku pysyy hyvin ylhäällä. Ensialkuun vyötärö tuntuu liiankin tiukalta, mutta ainakaan minua se ei ole käytännössä haitannut. 

Puvussa on tuplavyötärö, eli aukkopeiton kauluksen saa takkiosan vyötärön alle, jolloin kajakkiin ei mene vettä takin ja aukkopeiton välistä. Vyötärän voi ulkopuolelta tiukata velcroilla. Takkiosan rinnassa on iso tasku, johon pääsee käsiksi rinnan molemmila puolilla olevista vetoketjuista. Taskua voi käyttää käsien lämmittelyyn, sillä mukana tulee jopa taskun mittojen mukaan tehty fleecekankainen putkimallinen käsien lämmitin. Minä otin fleecelämmittimen pois, koska liivin alla se tuntui ylimääräiseltä pullottavalta tekstiilikerrokselta.

Ranteissa on lateksimansetit ja suojana kangas, jonka voi kiristää velcrolla. Vasemmassa hihassa on vetoketjullinen tasku, joka on kätevä esimerkiksi auton avainta varten. Sen vedenpitävyydestä ei ole tietoa.

Puvun näkyvyyttä on parannettu heijastavilla yksityiskohdilla. Lisäys: 4.4.2020: Heijastavat osat näyttävät olevan kaikkein helpommin kuluva "osa". Kuluminen on kuitenkin kosmeettinen haittatekijä, heijastimet toimivat edelleen.

Yhteenvetona voisi sanoa että Palmin puvut ovat melontakäyttöön tarkoitettua laatutavaraa ja yksityiskohdat on hyvin suunniteltu. Wetsuitoutletille täydet pisteet vaihdon suorittamisesta. Vaihtoseikkailun vuoksi ostin kalliimman puvun mitä olin ajatellun mutta toisaalta sain edullisimmin vaikka huomioin ensimmäisen puvun palautuskustannykset.
  
Bear & Water näyttää edelleen myyvän Stikineä hintaan 900€. Palmin valikoimaan se ei kuitenkaan enää (24.4.2017) kuulu. Uusissa malleissa ei ole enää sitä vetoketjun suojaläppää!

Palm Stikinen plussat ja miinukset:
+ yksityiskohtia myöten hyvin suunniteltu
+ sepalus äijille
+ avaintasku vasemmass hihassa
- selässä olevan vetoketjun ja erityisesti sen tarrakiinnitteisen suojaläpän käytön hankaluus
- selän vetoketjun vuoksi sivusta aukeammattoman kelluntaliivin pukemisen hankaluus

Päivitys 9.4.2023:
Puku on kestänyt tähän mennessä hyvin. Heijastavat osat ovat kulahtaneet mutta muuten siisti. Kaulamansetissa on reikä, jonka olet todennakäisesti itse aiheuttanut sormilla vetämällä. Paikkasin sen fillarin paikalla, tästä ehkä myähemmin lisää. Sepaluksen kohdalta vuotaa hiukan, mutta en vielä tiedä onko syys vetkoketjussa, saumoidda tai itse kankaassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti