3.5.2015

Koskisoppaa on melojan keittokirja
"Koskisoppaa" taitaa olla ensimmäinen nimenomaan melojille suunnattu keittokirja. Ruokaohjeissa on huomioitu ruoan valmistus luonnon helmassa ja tavanomaisesta poiketen ohjeet on mitoitettu 10 hengen ryhmälle. Ruoat on ajateltu tehtäväksi esimerkiksi kehitysmaakeittimellä tai nuotiolla, mutta on joukossa Trangialla tehtävä kakkupohjakin. Ruokareseptien lisäksi kirjassa on runsaasti käytännön ohjeita ja kokemuspohjaisia tarinoita, joiden ansiosta kirja ei ole pelkkä hakuteos vaan sitä voi lukea laiturin nokassa myös ajan kuluksi.

Ensimmäisellä silmäyksellä yksinkertaisemmat ohjeet kävivät naurattamaan, vai mitä sanotte olutnakkien ohjeesta: 4 kg lenkkimakkaraa, tölkki olutta ja yksi sipuli. Tai miten olisi Mustalaispaisti, joka sisältää 2,5 kg perunoita, 5 kg lenkkimakkaraa ja suolaa. Kirjassa on myös runsaasti vaativampiakin ohjeita. Tölkkiannosten käyttö osana ruoka-annosta on silmiinpistävää, mutta valmistusympäristön huomioiden se on hyvin perusteltua. Ohjeiden kirjo on hyvä, niissä on huomioitu kaikki ateriat aamiaisesta ilta- ja välipaloihin asti. Ruokatyyliä voisi kuvailla suomalaiseksi, sillä muun muassa peruna, liha ja makkara ovat ruokien perusaineksia. Eksoottisia aineksia et ruokaohjeista löydä, pois lukien alkuruoaksi valmistettavat poron sydämet punaviinin kera.

Kirjan kirjoittajat ilmoittavat olevansa Koskipeikkoja, peikkoja joita googlettamisen perusteella vähemmän esiintyy internetissä. Kirjan perusteella peikkoryhmän jäseniä löytyy ainakin pohjoisen jokimaisemista.

Retkiruoan laittamisesta kiinnostuneelle kirjaa voi suositella. Sivuja kirjassa on 84, se on mukavasti kuvitettu ja ruokaohjeita on yli 40. Ainoan miinuksen kirja saa ruokakuvien puutteesta. Olisi hienoa jos jokainen ruokaohje olisi esitelty kuvan kanssa.

Omakustanteista kirjaa voi ostaa 20 euron hintaan ainakin Welhonpesästä, Bear & Waterista ja suoraan kirjoittajilta. Bear & Water ei ole vieläkään avannut nettikauppaansa joten joudut tankkaamaan auton ja ajamaan Sipooseen, Welhonpesä rokottaa kirjatoimituksesta vähintään 7,60 euroa lisää, ja jos tilaat sähköpostilla (jouni piste luotonen at kolumbus piste fi) suoraan kirjan tekijöiltä niin maksat 5 euroa toimituskuluja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti