31.5.2014

Tulostamallako tulevaisuuden kajakit?

Amerikkalainen insinööri Jim Smith valmisti itselleen maailman ensimmäisen 3D-tulostimella tehdyn kajakin. 3D-tulostaminen on valmistusmenetelmä, jossa tietokoneohjatusti tulostetaan muovia kerroksittain ja lopputuloksena on valmis tuote tai sen osa.

Kajakki on koottu 28:sta erikseen tulostetusta osasta.

Jimin valmistaman kajakin muodot perustuvat valmiiseen malliin, mutta rungon rakenne on suuniteltu täysin valmistusmenetelmälle sopivaksi. Jimin kajakki on valmistettu 28:sta erikseen tulostetusta osasta. Värikkäät ABS-muoviset osat on tulostettu kerros kerrokselta. Yksittäisen kerroksen paksuus on vain 0,65 mm, joten osien tulostaminen kesti yli 1000 tuntia. Kajakin osat on yhdistetty 480 ruuvilla ja saumat on tiivistetty silikonilla. Lopputuloksena on 508 cm pitkä 29 kg painava kajakki. Valmistuskustannukset olivat noin 370 euroa.
- Kaikkein haastavinta oli kajakin rakenteen suunnittelu 3D-tulostukselle sopivaksi siten, että se myös kestää painoni ja melomisen, kertoo Jim Smith kokemuksistaan.

Onko 3D tulostus sitten tulevaisuuden tapa hankkia tai tehdä itselleen kajakki?  3D- tulostaminen tulee varmasti vaikuttamaan myös kajakkien kehittämisen ja valmistamiseen. Menetelmän avulla voidaan tehdä helposti useampia pieniä kappaleita tai isompia yksittäiskappaleita. Jim uskookin, että 3D-tulostamista hyödynnetään kustomoinnissa silloin kun kajakkia halutaan optimoida käyttötarkoitusta ja sen käyttäjää varten. Menetelmällä voidaan myös toteuttaa muotoja, jotka voivat muilla valmistusmenetelmillä olla vaikea toteuttaa.
Kajakin osat liitetty toisiinsa ruuveilla
Kajakkien tuotekehitykselle yksittäiskappaleiden valmistuksesta on varmasti iso apu, sillä muutoksia on helppo tehdä ja vaikutukset voi heti testata. Myös varaosien valmistukseen menetelmästä on apua. Tulostimia on jopa kotikäyttöön, jollaisen voi hankki noin 1000 eurolla. Tulostettavan kappaleen koko on kuitenkin pieni ja laatu vain välttävä. Teollisuuskäyttöön suunnitellut laitteet ovat sitten jotain ihan muuta, joka näkyy myös laitteen hinnassa ja laadussa. Tulostettavana aineena voidaan käyttää esimerkiksi muovia tai metallia.

Jimin valmistama kajakki voi sellaisenaan jäädä harvinaisuudeksi. 3D-tulostaminen on kuitenkin menetelmä, jonka mahdollistamista hyödyistä melonnan harrastajat pääsevät varmasti tulevaisuudessa nauttimaan. Jimin kotisivut ovat osoitteessa www.grassrootsengineering.com, josta voi lukea lisää projektista.

Kuvat/Photo: Copyright Jim Smith

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti