10.2.2014

Väline ja menetelmä melonnan uimahalliharjoittelun avuksi

Vedenpitävät kamerat ovat käteviä uimahalliharjoitusten tallentantamiseen. Kuitenkin videokuvan "kelaaminen" jälkeenpäin on melko turhauttavaa, koska 97% tallenusajasta on turhaa. Jäljelle jääväkin osuus on loppuen lopuksi sellaista, jota ei kannata edes omaksi muistoksi tallentaa. Kaiken kukkariksi, jos videolta saa jonkin ovailluksen niin sen soveltamisen saa odottaa seuraavaa hallikertaa.

iPad altaan reunalle viritettynä (ilman  vesitiivistä suojaa ja liian korkealla)
Tavallisen kameran sijaan on toinenkin ratkaisu:  Video Delay ja Live Video Delay ovat Applen iPadille ja iPhonelle tehtyjä ohjelmia, jotka tallentavat videokuvaa hetkeksi ja näyttää tallenuksen pienellä viiveellä. Ohjelman hankinta ei ole hinnasta kiinni (Video Delay 4,99 € ja Live Video Delay 5,99 €), jos on ensin pystynyt rahoittamaan iPadin hankinnan. Homma toimii siis näin: 1) viritä Video Delaylla ladatty iPad altaan reunalla kuvaamaan suoritustasi ja 2) suorituksen jälkeen melot katsomaan miteen liike onnistui.

Video Delay ei tallenna suoritustasi katsottavaksi jäleenpäin, vaan se on on katsottava heti. Live Viedo Delayssa on taas  mahdollisuus talleentaa viiveen mittainen klippi het suorituksen jälkeen. Tallennusta voi katsella myös hidastettuna, joka on hyvä ominaisuus kun yrittää analysoida omaa suoritustaan.

Viiveen pituuden voi molemmissa ohjelmissa asettaa sellaiseksi, että suorituksen ehtii itse näkemään. Ohjelma pystyvät käyttämään sekä etu- että takakameraa (ts. iPadissa on kamerat molemmalla puolilla vekotinta.

Live Videossa kuvaruudussa näkyy yksi iso kuva tai se on jaettu neljään osaan, jossa jokaisella kuvalla on oma viiveensä. Näin suortituksen voi katsoa neljään kertaan. Vaikka kuvan jakaminen neljään osaan onkin hyvä ratkaisu, likinäköisellä on vaikeuksia nähdä kuvaa niin pienenä. Käytännollisempää onkin katsoa suoritukset isolta kuvaruudulta.

Ipad on kosteudelle herkkä vekotin, joten se kannattaa suojata vähintään sateen-/roiskevedenpitävällä suojuksella. Ipadille löytyy jo inhimillisenkin hintaisia vedenpitäviä suojia. Noin 30 eurolla saa halli ja rantakäyttöön riittävän suojan.  Vedeltä suojattuna iPadin voi laittaa noin puolen metrin korkeuteen ja lähelle altaan reunaa, jolloin näyttö tulee huononäköisellekin sopivalle etäisyydelle. Samoin, jos haluaa käyttää  Live Video Delayn tallennusominaisuutta, iPadin täytyy olla käden ulottuvilla.

Ilman kosteussuojaa ipad kannataa laittaa vähintään metrin korkeuteen ja saman verran altaan reunasta, jolloin roiskeet ovat jo minimaalisia. Minä viritin iPadille telineen, jonka saa pikalukituksella kiinnitettyä vanhaan videokameran kolmijalkaan. Näin suuntaaminen ja korkeuden ssätö ovat helppoa. Telineenä voi käyttää myös autokäyttöön suunniteltuja telineitä (kuten kuvassa), joka on kiinnitetty esimerkiksi nippusiteillä kolmijalkaan.

Video Delay ohjelman vahvuuksia on todella helppo käyttö, jonka pitkälti johtuu ominaisuuksien vähyydestä. LiveVideo Delays tallennusominaisuus on käyttökelpoinen sellaiselle joka sitä tarvitsee. Tallennuksen käyttö voisi olla suoraviivaisempaa, mutta pienellä harjoittelulla toimintaperiaatteen oppii nopeasti.

Live Video Delayllä videoiden jakaminen sähköpostilla suoraan ohjelmasta on helppoa. Jos haluaa vertailla suorituksia kahden videon välillä, kannattaa tutustua Kinoveaan (www.kinovea.org). 

Päivitetty 1.3.2014. Viittaus Kinoveaan lisästty.

Päivitetty 16.2.2014. Alun perin minulla oli käytössä Video Delay, josta tekstikin oli kirjoitettu. Löydettyäni Live Video Delayn olen sitä kokeillut ja kokemusten perusteella päivittänyt tekstiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti