12.1.2014

Bushnell auttaa eksyneen pois metsästä

Bushnell BackTrack GPS
Bushnell BackTrack GPS on tarkoitettu luonnossa liikkuvalle apuvälineeksi tilanteessa, jolloin eksyneen samoilijan tarvitsisi päästä takaisin ihmisten ilmoille. Laitteen toimintaperiaate on yksinkertainen. Ennen metsään lähtöä laitteeseen merkitään lähtöpaikka, sammutetaan laite ja laitetaan se taskuun. Jos metsässä samoillessa sattuu eksymään, kaivetaan laite taskusta ja palataan sen avulla lähtöpaikkaan. Laite on arvatenkin käyttökelpoisin marjastajille ja sienestäjille, jotka takapuoli pystyssä hamuavat päämäärättömästi luonnon antimia ja siinä sivussa menettävät ymmärryksen suunnasta ja sijainnista. Sain laitteen kokeiltavaksi, joten tässä minun kokemukset ja johtopäätökset.

Bushnell BackTrack vaatii toimiakseen kolme AAA-kokoista paristoa. Paristokotelon kannen lukitus saakin ensimmäiset kiitokset, vaikka vaatiikin huolellisuutta jotta se tulee kunnolla suljettua. Lukituksen toimintaperiaate on selkeä. Laitteen toiminta-aikaa en löytänyt edes valmistajan sivulta. Taskussa kannattaakin pitää varaparistoja jos ei ole varmuuttaa paristojen kestosta.

Laitteen käyttöönotto on varsin helppoa. Käyttöönottoon tarvittavat toiminnot kannattaa tehdä ohjekiran mukaisesti ulkona, jolloin laite saa GPS paikannukseen vaadittavan signaalin satelliiteilta. Laitteen käyttämä mittayksikkö kannattaa heti vaihtaa metreiksi, niin ei tarvitse metsässä miettiä jaardin pituutta.

Laitteen näyttö on kaksivärinen ja varsin selkeä. Nappia painamalla sen saa valaistua. Laitteessa on vain kaksi painiketta. Kaikkien toimintojen käyttäminen vaatii ohjekirjan opiskelua, jotta pitkät- ja kaksoispainallukset tulevat tutuiksi. Uskon, että parilla lisänäppäimellä käytettävyys olisi parantunut merkittävästi muotoilun kärsimättä. Muotoilun puolesta laite onkin kivan näköinen vekotin. Oranssin värin ansiosta se näkyy hyvin, jos sattuu tippumaan maahan oikein päin. Laitteen takapuoli on nimittäin musta. Valmistajan nettisivujen mukaan sitä saa myös mustalla ja hopeisella etulevylle. Laitteessa on hyvä lenkki hihnaa varten, mutta hihnan joutuu hankkimaan itse.

Bushnel BackTrack on mukavan kokoinen kädessä, eikä keveytensä ansiosta juurikaan rasita kantajaa. Laita on roiskevesitiivis, joten pienet vesisateet ei haittaa. Kajakin kannella tuota ei ehkä kuitenkaan tulisi pidettyä, ainakaan aallokossa. Kastumisen lisäksi toimintoja saattaa hankaloittaa sen herkkyys kallistamiselle. Kävellessäkin kannattaa vilkuillla suuntia useampaan kertaan, sillä pienikin kallistus aiheuttaa merkittävän suunnan muutksen. Kyllähän laite tuo takaisin vaikka kallistellen, mutta matkasta saattaa tulla mutkittelevaa.

Paikkoja saa tallennettua kolme kappaletta, jotka on näytössä havainnoillisesti merkitty mökin kuvalla, autolla ja tähdellä. Periaatteessa se mahdollistaa reitin alkupisteen merkitsemisen lisäksi kahden reittipisteen merkitsemisen. Laite sisältää myös kompassin, mutta en käyttäisi sitä kuin tapauksessa jossa perinteistä mekaanista kompassia ei ole käytettävissä.

Bushnel BackTrack on varsinainen "täsmätyökalu", se ei ole GPS, kunnon kompassi tai kartta. Se vain kertoo suunnan ja etäisyyden merkittyyn pisteeseen. Aikaisemmin kuljettua reittiä se ei kerro, joka tuskin olisikaan tarpeellinen ominaisuus. Jos lähtöpisteen unohtaa metsään lähtiessä merkitä, niin laite on melkö hyödytön. Laite ei kerroa samoilijan sijaintia karttakoordinaatteina, joka saattaisi olla hyödyllinen todellisessa hätätapuksessa jos kuitenkin känykkä tai kartta on mukana. Suunniteltuun käyttötarkoitukseen laite kuitenkin varmaan sopii. Jos saattuu metsässä eksymään, laitteen avulla sieltä pääsee myös pois - toivottavasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti